Гиардия / Giardia

08 Февруари 2018

Гиардиите са вид протозои - от Клас Giardia.Представляват малки, едноклетъчни паразитни форми на живот. Най-широко разпространеният стомашно-чревен паразит при кучетата в световен мащаб, далеч по-обичаен, отколкото кръглите червеи, тениите или кокцидиите.

Молекулярни методи показват, че има няколко подтипа  Giardia , които инвазират различни гостоприемници. Групите А и B инвазират хора, а групите C и D инвазират кучета. Международни проучвания поддържат класификация на „Световна Здравна Организация „ за Гиардията като зооноза. Наличието на цисти в околната среда може да предизвика епидемия при хората и  животните. Проучвания показват, че кучетата могат да пренасят както специфични, така и зоонотични групи Гиардия. Всеки четири от пет положителни за Гиардия кучета, които посещават ветеринарен лекар, са преносители на групи, които могат да причинят чревно заболяване у собствениците им. Инкубационният период е от няколко дни до две седмици. Масово се заразяват млади кучета под една година. 

Giardia duodenalis – Фазите и на развитие са две – вътрешна, в червата (трофозоит) и външна, в изпражненията (циста).

Обикновено заразяването става чрез поглъщане на цисти от заразена  вода и храна, чрез близане на козината и обитаване на замърсени площи, с което започва и жизненият им цикъл.. След контакт със стомашните сокове и ензимите на панкреаса, паразитът напуска цистата и се разделя на четири трофозоита. Те се заселват в тънките черва на гостоприемника , прикрепят се към лигавицата  и абсорбират хранителни вещества през клетъчната си мембрана. Паразитните форми се намножават активно и пречат за усвояването на хранителните вещества в организма. Отделят се в околната среда чрез изпражненията. Те остават жизнеспособни в продължение на няколко седмици или месеци в студена, влажна среда, също така и на места пълни с изпражнения.

Клиничното проявление на заболяването зависи както  от имунната система на животното,  така и от вирулентността на щама. Срещат се две форми:  остра и хронична.

Острата форма се характеризира с рязка болезненост в областта на корема, клиниката  е тежка – с остър ентерит, обезводняване, гадене, усилено газообразуване.

Тези микроскопични паразити се прикрепват към стените на червата и причиняват остра зловонна диария. Изпражненията могат да варират от меки до воднисти, често имат зеленикав оттенък, а понякога съдържат и кръв. Заразените кучета имат в изпражненията излишък на слуз. Апетитът им е променлив, не наддават на тегло. В някои случаи може да възникне повръщане.  Тези симптоми могат да се запазят няколко седмици, и постепенната загуба на теглото може да стане очевидна. Тези кучета са сериозни разпространители. Понякога Гиардията причинява други тежки заболявания или става съпътстваща за хронична храносмилателна дисфункция. Често животното oстава носител на микроорганизмите.

При по-възрастни животни и тези с отслабен имунитет  Гиардиазата протича в по-тежка – Хронична форма. Заболяването се проявява по няколко признака:

 • влошаване на апетита и загуба на тегло;
 • лошо състояние на кожата;
 • усилено опадване на козината
 • оригване с миризма на сероводород;
 •  признаци на обща интоксикация: летаргия, бърза уморяемост;
 • чревни колики, промяна в изпражненията;
 • неприятна миризма от устата, обложен език;
 • авитаминоза;
 • дерматити;
 • хроничен отит;
 • нарушение в работата на черния дроб, панкреаса;
 • рядко рахит, дистрофия и т.н.

Диагностика

Предварителна диагноза често се поставя според историята на заболяването и клиничните симптоми. Гиардия е по-често срещана при кучета под една година, отколкото при възрастни животни.

                                 

Окончателна диагноза се поставя чрез откриване на протозои или на характерните им ооцисти в натривки от пресни изпражнения. Достатъчни за изследване са и натривките от ректални проби. Тъй като протозойните цисти са малки и е трудно да бъдат открити, Гиардия е един от най-малко диагностицираните паразити. Негативната находка не изключва гиардия, понеже ооцистите се излъчват на периоди. За да се изключи диагнозата, са необходими три отрицателни фекални натривки, направени поотделно най-малко през два дни.

Лечение:

За пълното оздравяване трябва да се предприемат мерки срещу цистите. Съвременната медицина няма препарат, способен да премахне на 100% паразита от организма на носителя.
Приложението на медикаментите, действащи пагубно на паразита  в 50% от случаите също е малко ефективно. Микроорганизмите са способни да се адаптират към химическите препарати.
При всеки метод на лечение е важно да не се  допусне повторно заразяване, както  и  да се  намали количеството на цистите, отделяни във външната среда.

Най-разпространеният препарат, използван за лечение, това е антибиотикът Метронидазол. Той се използва в продължение на 5-7 дни.. При обезводняване или в случай на тежка диария се провежда поддържаща терапия с други лекарствени средства. Някои кучета се нуждаят от повторно изследване и прилагане на терапия, според тяхното състояние. Кучето се смята за здраво, ако при изследване на фекалните маси не се откриват цисти.

 С цел профилактика от  заразяване, не трябва да разрешавате на кучето да пие вода от водоеми, реки, локви. Да се сведе до минимум общуването с уличните кучета. 

Ако кучето живее в апартамент, по време на лечението трябва да се къпе по-често, за да  се отмиват цистите от козината. След игри и общуване с кучето трябва да измиват добре ръцете  със сапун.

Важна част е и контролът, който включва редовно посещаване на ветеринарен лекар, за медицински преглед. Любимците се нуждаят от обезпаразитяване. Вътрешните паразити са широко разпространен риск за кучетата и котките, но повече от 50% от собствениците не са осведомени за това.  Повечето от 60% от стопаните  не са информирани за потенциалния риск от предаване на инфекции от животните на хората.

 

DRONTAL PLUS TABLETS (FLAVOUR) FOR DOGS
ДРОНТАЛ ПЛЮС ОВКУСЕНИ ТАБЛЕТКИ ЗА КУЧЕТА

Лечението с Drontal Plus спира разпространението на цистите на Гиардия при възникнали по естествен път асимптоматични инфекции. При лечение на кучета, инфектирани по естествен път, се наблюдава подобрение на проблемите със стомашно-чревния тракт.

Ефективно намалява разпространението на цистите на Гиардия при кучета, когато препаратът се прилага в три последователни дни при нормална доза на прием.

Синергичният ефект на активните  съставки  Febantel -150 мг, pyrantel embonate - 144 мг, praziquantel -50 мг. гарантират унищожаването на трофозоитите на Гиардия чрез клетъчен лизис..

Drontal  - Уникален спектър срещу всички видове червеи.

Лечение на смесени паразитни инвазии и Giardia spp.

Аскариди: Toxocara canis, Toxascaris leonina     

Анкилостоми:  Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala   

Трихуриди:  Trichuris vulpis     

Тении:  Dipylidium caninum , Taenia spp. ,  Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis

ДОЗИРОВКА И МЕТОД НА ПРИЛОЖЕНИЕ:
Препоръчителната доза е 15 мг febantel, 14,4 мг pyrantel embonate и 5 мг praziquantel / кг телесно тегло. Това съответства на 1 таблетка Drontal Plus tablets (flavour) for dogs на 10 кг телесно тегло.

СЪВЕТИ ЗА ПРАВИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ:
Перорално приложение.
Таблетките могат да се дават самостоятелно или с храната. Не е необходимо гладуване преди и след приложението. Препоръчва се приема на медикамента непосредствено преди хранене. Поради приятния вкус, кучетата обикновено изяждат таблетките.
Продължителност на лечението:
Опаразитяване с нематоди и цестоди: за рутинен контрол на паразитозите при възрастни кучета е необходимо прилагане на веднъж на 3 месеца. За рутинно лечение се препоръчва една единствена доза. В случаи на тежко опаразитяване с кръгли червей се препоръчва повторно приложение след 14 дни. При малки кученца лечението трябва да започне на двуседмична възраст и да се повтаря на всеки 2 седмици, до навършване на 12 седмична възраст с подходящ антихелминтен продукт (напр. Drontal Puppy). След което трябва да бъдат третирани през 3 месечни интервали. Препоръчително е през времето, когато се третират кученцата да се третират и майките. За контрол на Toxocara, кърмещите кучки трябва да се третират на втората седмица след раждането и на всеки две седмици до отбиването.
Опаразитяване с Giardia spp. Третиране в продължение на три последователни дни.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Дронтал Плюс не трябва да се използва по време на първите две трети от бременността. Да не се използва едновременно с пиперазинови производни.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ:
Няма известни.

Споделяйте прегръдки, не паразити!